Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Yaz Aylarında Hamilelik

Yaz ayları hamileliğin her evresinde zorlayıcı olabiliyor. Gebeliğin ilk 3 ayında görülen sabah bulantıları, halsizlik, yorgunluk ve kramplar sıcak havalarda daha belirgin ve rahatsız edici olabilir. Buna bir de hamilelikteki  yüksek progesteron hakimiyeti nedeniyle vucut ısısında da artış olması eklenince gebelik daha da zorlu bir hal alabilir. Eğer gebeliğin son ayları yaz dönemine gelmişse, o zaman da ödem, terleme, bacaklarda ödem ve kramplara bağlı yakınmalar artabiliyor.

Bu süreci en rahat ve zararsız atlatmak için uygulayabileceğiniz ve dikkat etmeniz gereken bazı uyarı ve önerilerimiz var:

  1. Bol sıvı tüketin, asla susuz kalmayın

Sıvı alımına dikkat etmek, günde en az 2 litre su tüketmek sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Özellikle yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle sıvı ve elektrolit kaybının artacağını düşünürsek, su içmeniz hayati önem taşıyacaktır. Elektrolit ve mineral kaybını yerine koymak için ayran, soda gibi içecekleri tüketebilirsiniz. Şekerli içeceklerden, yine fazla miktarda şeker içerdiğinden taze sıkılmış meyve sularından uzak durmanız daha doğru olacaktır. Gebelik bulantı ve kusması yaşıyorsanız kusmayla birlikte su ve elektrolit kaybı olacağından aynı önlemleri almanız gerekir.

Dehidratasyon yani sıvı eksikliği/ kaybı sizde yorgunluk, halsizlik, başağrısı, kramplar ile kendini gösterecektir.

  1. Sağlıklı beslenin

Düzenli aralıklarla, küçük porsiyonlar halinde beslenin. Sıcak havada yenen ağır bir yemek sizi fazlasıyla rahatsız edebilir. Taze sebze yemeklerini tercih edin. Baharatlı ve acılı yemeklerden uzak durun. Yoğurt, ayran, cacık gibi serinletici gıdaları tercih edebilirsiniz. Tabii ki balık, kırmızı eti ihmal etmeyin.

  1. Serin ortamları tercih edin

Serin bir duş serinlemeniz için yararlı olacaktır. Öğlen saatleri olmamasına dikkat edilmek şartıyla  havuz ve denize girmek de yaz ayları için yararlı bir aktivitedir. Yazın şehirde kalmak ve çalışmak zorundaysanız gölge ve serin mekanları tercih etmeniz yararlı olacaktır. Sıcak günlerde dışarıda kalmanız durumunda buzlu su sprayi ile serinlemeye çalışmak kolay uygulanabilir ve etkili bir yöntemdir. Klimalı ortamlar sıcak günlerin vazgeçilmezi olsa da klimanın direkt akımına maruz kalmak, terli olarak soğuk klimalı ortamlarda beklemek hastalığa neden olabilir.

  1. Mevsime uygun giyinin

Yazın, pamuklu, terletmeyen sentetik olmayan ve açık renk giysiler tercih edilmelidir. Vücuda yapışmayan, bol ve havadar hamile giysilerini tercih etmeniz yerinde olur.

  1. Ayaklara dikkat

Gebelikte, özellikle de son trimestrde bacak ve ayaklarda şişme oldukça sık görülür. Sıcak havada, vazodilatasyon ( damarlarda genişleme) nedeniyle şişme daha fazla olacaktır. Oturduğunuz sürece ayaklarınızı yüksekte tutmak, yatarken de yastıkla yükselterek uzatmak önerilebilir. İleri vakalarda da dize kadar varis çorabı giymek yararlı olabilir. Gebelik sırasında, özellikle de son trimestr de mutlaka rahat, ortopedik, kolay giyilip çıkarılabilen, açık ayakkabılar önerilir. Gebelikte yükselen progesteron hormonunun etkisiyle eklemlerdeki bağlarda gevşeme ve stabilite kaybı olduğundan ayak bileğini koruyamayan parmak arası terlikler önerilmez.