Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Gebelikte Doğru Beslenme

Gebelik sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzına geçmek için ideal bir dönemdir. Öncelikle sağlıksız olan tüm beslenme alışkanlıklarından kurtulunmalı ve belli noktalara dikkat edilmelidir:

  • Bol su içmek ( 2,5 litre/ gün ), vitamin, mineral ve eser elementlerin alımını desteklemek
  • Yağ oranı yüksek besinleri azaltıp, protein ve sağlıklı karbonhidratların alımını arttırmak
  • İki kişilik yememek! Gebeliğin 20. Haftasından sonra kalori ihtiyacının günlük 300- 400 kalori kadar arttığı doğrudur, ancak bu artış bir kase meyveli müsliden sağlanabilecek bir miktardır.

Karbonhidratlar

Enerji verirler, ama farklı kalitede karbonhidratlar vardır ve beslenme ve sağladığı yarar açısından büyük farklar içerirler. Beyaz un ürünleri, beyaz pirinç, kek pasta gibi tatlı ürünler, limonata, gazoz gibi şekerli içecekler ve genel olarak endüstriel şekerli ürünlerden uzak durmak ve gebelik sürecinde de sağlıklı beslenme adına tüketmemek gerekir. Tercih edilmesi gereken karbonhidratlar yüksek değerlikli, tam tahıllı olanlardır. Böylelikle hem kan şekeri daha uzun süre normal kalır böylece daha uzun süreli bir tokluk hissi elde edilecektir. Ayrıca posadan zengin ürünler olduğu için kabızlığın da önlenmesine yardımcı olurlar. Gebelikte beslenmede posadan zengin gıda almanın çok önemi vardır; taze ve kuru meyveler, fındık, badem, sebzeler de posadan zengin gıdalardır.

Proteinler

Gebelikte beslenmenin olmazsa olmazı proteindir. Protein hem annenin gebeliğe uyumu için olan değişiklikleri regüle eder hem de gelişmekte olan bebeğin büyümesinde anahtar rolü oynar. İyi protein ürünleri olarak süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta, fındık, bakliyat sayılabilir. Gebelikte günlük 70- 100 gram protein alınması önerilmektedir. Bu miktarın da %50- 70’ i hayvansal protein olmalıdır.

Kalsiyum

Gebelerin günlük 1200 mg kalsiyum alması gerekir, bu miktar normal gereksinimin yaklaşık 1,5 katıdır.  Kalsiyum hem annenin kemik ve diş sağlığı hem de bebeğin kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Süt, yoğurt ayranın yanısıra yeşil sebzeler, badem, fındık da kalsiyumdan zengindir. Çay, kahve ve tuz kalsiyumun emilimini engellediğinden birlikte tüketilmemelidir.