Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Tüp bebek tedavisinde kadın yaşı başarıyı etkiler mi?

Kadının yaşı tüp bebekte başarıyı etkileyen faktörlerin başında gelir, hatta en önemlisidir. Kadın yaşı ile yumurta sayısı ve kalitesi doğru orantılıdır. Elbetteki bu durum için istisnalar olabilir. Örneğin 25 yaşında olup 40 yaşında bir kadınınki gibi az sayıda yumurtası olan olabileceği gibi tersi de mümkündür.  Ancak genellikle kadın yaşı ne kadar gençse daha fazla yumurta elde edilir. Elde edilen yumurtalar daha sağlıklı ve gebelik oluşturma potansiyeli daha yüksek olan yumurtalardır.

Yumurtlama bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Yumurtlamada sorun olmasının en önemli göstergesi adetlerin düzensiz olmasıdır. Normal bir adet döngüsü genellikle 28 gündür ve buna göre de yaklaşık 14. günde yumurtanın çatladığı, yani yumurtlama olduğu kabul edilir. Elbetteki burada +/- 2 gün gibi farklar olabilir.  Yumurtlama gününden yaklaşık 12- 14 gün sonra da (eğer gebelik olmamışsa ) adet kanaması başlar. Döngü bu şekilde devam eder.

Yumurtlamanın olmadığı ya da geç olduğu  aylarda adet gecikir ya da erken olur. Adet belirtileri  ( karında şişkinlik, ağrı, göğüslerde hassasiyet )olmayabilir. Bazı durumlarda özellikle de polikistik over durumu varsa yumurtlama olmadığından adet aylarca gecikebilir. Kilo artışı, ciltte tüylenme ve sivilcelenme olabilir.

Yumurtlama olmamasının indirekt belirtisi ise tabii ki gebe kalamamadır. Düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınamamışsa ve de sperm ve rahimle ilgili bir sorun yoksa mutlaka yumurtlamayla ilgili bir sorun olabileceği akla gelmelidir.

İlk başvurulacak tedavi tüp bebek tedavisi midir?

Tabii ki hayır. Herşeyden önce çiftin durumuna, yaşına, infertilite süresine , test sonuçlarına göre karar verilir. Genç, infertilite süresi çok uzun olmayan, sperm parametreleri normal, tüplerin açık olduğu bir çiftte öncelikle yumurtlama takibi yapılması doğru bir yaklaşımdır. Yumurtlamada  sorun varsa o zaman ağızdan yumurtlamayı destekleyen ilaç tedavileri de verilebilir.

Bunlardan fayda sağlanamazsa, açıklanamayan infertilite durumlarında aşılama yapılabilir.  Ancak bu tedavilerden sonra tüp bebek gelir.

Elbette bunun da istisnaları var. Örneğin, tüplerin tıkalı olduğu, sperm parametrelerinin  çok düşük olduğu ya da menide sperm olmayan azoospermi durumlarında tüp bebek ilk seçenek olacaktır. Kadın yaşının ileri olduğu ya da yumurta sayısının az olduğu durumlarda da vakit kaybetmemek ve gebelik şansını arttırmak için de tüp bebek ilk seçenektir.