Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tüp bebek tedavisine başlayacaksanız ya da doğal yoldan gebelik planlıyorsanız beslenme alışkanlıklarınızın önemli olduğunu ve sağlıklı ve doğru beslenmenin tüp bebekteki başarı şansınızı arttırabileceğini biliyor musunuz?

Yedikleriniz kanınıza geçtikten sonra hücreleriniz ve hormonlarınıza kadar herşeyi etkiliyor. Bu nedenle öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmelisiniz; düzenli beslenmeli şeker ve undan uzak durmalı. Katkılı ve hazır gıdaları, paketli gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Tüp bebek tedavisine başlarken çeşitli antioksidan ilaçlar verilebilir ancak yapılmış çalışmalarda bu ilaçların kadınlara yararı olmazken erkeklerde sperm sayı ve hareketliliğini arttırdığını bildiren yayınlar vardır.

Tüp bebek tedavisi ya da gebe kalmayı planlarken ilk yapmanız gereken folik asit almaya başlamanız olacaktır. Yapılan pek çok çalışmada yüksek doz folik asit alımının ( 800 mcg/ gün ) gebe kalmayı hızlandırdığı tüp bebek tedavisinde de başarıyı ve gebelik oranlarını arttırdığı yönünde yayınlar vardır.  Folik asit yumurtlamayı destekler ve yapılan çalışmalarda yüksek doz folik asit almanın anovulatur yani yumurtlamanın olmadığı adet döngüsü sayısını azalttığı gösterilmiştir.

Soyadan zengin beslenmenin doğal yoldan gebelik oluşumuna bir katkısı yoksa da,  yardımla üreme teknikleri ile yapılan tedavilerde canlı doğum oranlarını arttırmaktadır.

Sağlıklı, trans yağlardan fakir diyet hayatın hemen hemen her kademesinde yararlı olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde de başarıyı arttırır. Akdeniz diyeti,  zeytinyağı, balık, tam tahıllı ekmekten zengin diyetlerle beslenmek gebe kalmaya kadar geçen süreyi kısaltır.

Balık ve kırmızı et ana besin kaynağınız olmalı ancak, çevresel faktörlerden etkilenme, etten gelebilecek enfeksiyonlar ya da balıkta birikmiş olabilecek cıva gibi ağır metallerin varlığı önemli bir konudur ve dikkat gerektirir. Kırmızı et iyi pişmiş olmalı, bilinen güvenilir bir kaynaktan gelmelidir. Balık olarak büyük dip balıkları yerine daha küçük ya da açık deniz balıkları tercih edilmelidir.

Tüp bebek tedavisinde Omega 3 alımına özellikle dikkat edilmelidir.  Trans yağlardan zengin beslenme doğurganlığı olumsuz etkilerken uzun zincirli omega 3 yağ asitleri tam tersi gebe kalmayı kolaylaştırır.  Besin yoluyla alınabileceği gibi ilaç olarak da omega 3 kullanabilirsiniz. Tüp bebek tedavisine başlıyorsanız ya da gebe kalmayı planlıyorsanız  besin desteği olarak eşinizle birlikte omega 3 desteği almanız  yarar sağlayacaktır.