Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Sezaryen Doğum

SEZARYEN DOĞUM

Doğumun vaginal yoldan mümkün olmadığı ya da anne ve/veya bebek için risk taşıdığı durumlarda doğum sezaryen ile gerçekleştirilir. “Sezaryen” bebeğin karın ön duvarına ve rahime cerrahi kesi yapılarak doğurtulması ameliyatıdır. Majör bir cerrahi işlemdir.

Şu koşullarda uygulanır:

Çoğul gebelikler, makat geliş/ transvers duruş vs gibi bebeğin duruş anomalileri, daha önce rahim cerrahisi (sezaryen, myom ameliyatı vs) geçirmiş olmak, doğum eyleminin ilerlememesi, baş- pelvis uygunsuzluğu, bebeğin kalp atımlarının bozulması, iri bebek, plasenta previa (plasentanın rahim ağzını kapatacak şekilde aşağıda yerleşmiş olması), anneye ait tıbbi sorunlar, vagina ve vulva ile ilgili sorunlar.

Ameliyat sırasında ağrı duymamanız için genel ya da kombine spinal epidural anestezi uygulanabilir. Hangi tür anestezinin yapılacağına doktorunuz ve anestezi doktoru karar verecektir.

Sezaryen ameliyatı, karnın alt kısmında bikini bölgesine yapılan yatay bir kesi ile cilt kesilerek başlar. Sırasıyla cilt altı dokuları, kas üzerindeki zarlar, kas tabakası, periton adı verilen karın zarları açıldıktan sonra karın boşluğuna ulaşılır. Mesane rahime yapıştığı yerden sıyrılarak kesi yapılacak yer hazırlanır ve rahim alt segment kesisi yapıldıktan sonra bebek doğurtulur. Bebeğin başının çıkması sırasında rmeydana gelebilecek zorluklar nedeniyle bazen bir kiwi (vakum) kullanmak gerekebilir. Bundan sonra bebeğin sonu (plasenta) ayrılır ve alınır. Rahim boşluğu temizlenir. Daha sonra rahimden başlayarak cilde kadar tüm katlar dikilerek ameliyat sonlandırılır. Planlanan işlem sırasında, beklenmeyen veya istenmeyen bazı durumlarla karşılaşabilir. Böyle bir durumda, sizin sağlığınız için en uygunu olması şartıyla ek girişimler yapılabilir.

Bu ameliyat sonrasında normal koşullarda 2-3 gün süreyle hastanede kalmanız gereklidir. Normal lohusalık bakımı yanında batın ameliyatıyla ilgili takip ve bakımlarınız da yapılır. Oturup kalkarken ağrınızın olması normaldir. Hastanede kaldığınız süre boyunca gerektiğinde ağrı kesici kullanılacaktır. Ek bir probleminiz yoksa bağırsak fonksiyonları normale döndükten sonra taburcu olabilirsiniz.

Anne ile ilgili riskler;

Enfeksiyon: Ameliyat kesi yerinde, karın içinde, rahim içinde ( endometrit) ya da tüplerde (salpenjit), idrar yollarında, bulantı-kusma, ağrı ve ateşle seyreden iltihap (enfeksiyon) gelişebilir. Antibiyotik tedavisi genelde yeterli olsa da bazen durumun ağırlığına bağlı olarak tedavi için başka ameliyatlar yapılması gerekebilir. İdrar torbası(mesane) ve üreter (böbrekten idrar torbasına uzanan kanal) zedelenmesi: Ameliyat sırasında daha önce geçirilmiş ameliyata bağlı olarak oluşmuş yapışıklıklar ya da anatomik farklılıklar nedeniyle söz konusu olabilir.Mesanedeki hasar dikilir, yaralanmanın ağırlığına göre gerekirse bir ürolog tarafından başka girişimlerin de yapılması gerekebilir.

Rahmin, yumurtalıkların ya da tüplerin hasar görmesi: Ameliyat sırasında daha önce geçirilmiş ameliyata bağlı olarak oluşmuş yapışıklıklar ya da anatomik farklılıklar nedeniyle söz konusu olabilir. Gerekli şekilde tedavi edilir.

Tromboemboli riski: Damar içinde oluşan bir pıhtının damarı tıkaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Gebelik başlıbaşına tromboemboli riskinin artmış olduğu bir süreçtir. Sezaryen ile doğum yapan gebelerde bu risk normal doğum yapanlara göre 3 kat daha fazla olarak görülür. Tedavi için kan sulandırıcı iğne kullanmak gerekebilir. Durumun ciddiyetine göre hastanede daha uzun süre kalmanız hatta yoğun bakım ünitesinde takip edilmeniz gerekebilir.

İnce ve kalın bağırsakların hasar görmesi: Ameliyata genel cerrah davet edilir. Hasarın boyutuna göre primer olarak kapatılır ya da bağırsağın hasarlı bölümünün çıkartılması gerekebilir. Nadir durumlarda barsağın karına duvarına geçici olarak ağızlaştırılması (kolostomi) gerekebilir.

Rahimden aşırı kanama: Bu durum vaginal doğumdan sonra da görülebilir ve bu sorunu önlemek için rahimin alınması ve-veya rahimi besleyen damarların (arteria uterina veya arteria interna iliaka) bağlanması gerekebilir.

Skar – Keloid oluşumu: Ameliyattan sonra, uzun dönemde karındaki kesi yerinde sertleşme görülebilir. Kullanılan dikiş materyelinden bağımsız olarak daha çok hastanın cilt özellikleri ve yara iyileşme süreci ile ilgili bir problemdir. Önlemek ya da en aza indirmek için doktorunuz size özel kremler kullanmanızı önerebilir.

Plasenta previa – plasenta akreata: Bebek sonunun ( plasenta) normalde rahim boşluğu ile sınırlı kalması gerekirken rahimin kas tabakasına nadiren de rahimin dış yüzeyine kadar yapışmasıdır. Plasenta akreata adı verilen bu durumda bebeğin doğurtulmasını takiben plasentanın ayrılmaya çalışılması hayatı tehdit eden kanamalara yol açabileceğinden ya yerinde bırakılır ya da rahimle birlikte alınır. Özellikle 2. ya da 3. sezaryenini olan gebelerde plasentanın, daha önceki kesi yerine yerleşmesi durumunda görülür. Sezaryen sıklığının tüm dünyada giderek artması nedeniyle sıklığı giderek artmaktadır. Günümüzde giderek artan sezaryen oranlarıyla ilişkili olarak sıklığı artmıştır, 1/ 533 oranında görülür (ACOG Committee Opinion 2012). Ciddi kanamalara neden olabileceğinden oldukça riskli bir durumdur.

Fıtık: Kesi yerinde zamanla fıtık oluşumu gerçekleşebilir. “İnsizyonel herni” adı verilen bu durum için genel cerrahi bölümünde ameliyat olmanız gerekebilir.

Bebek için riskler: 

Ameliyat ile doğum normal koşullarda bebek için büyük bir risk taşımaz. Ancak, ameliyatta Bebek için belirtilen bu komplikasyonların bir çoğu vaginal doğum için de geçerli olup, pek çoğu önceden belirlenemez. Bebek ile ilgili riskler şunlardır:

Solunum güçlüğü: Islak akciğer sendromu ya da yenidoğanın geçici solunum sıkıntısı olarak da adlandırılabilir. Genellikle ilk 24 saat içinde normale dönse de bazı durumlarda bebeğin daha uzun süre yenidoğan yoğunbakım ünitesinde kalması gerekebilir.

Amnios sıvısının nefes borusuna kaçması: Bebeğin içinde bulunuduğu sıvının (amnion sıvısı) nefes borusuna kaçmasına bağlı komplikasyonlar görülebilir

Bebek cildinde kesi: Ameliyat sırasında söz konusu olabilir. Genellikle kendiliğinden iyileşir, bazı durumlarda kesinin derinliği ya da lokalizasyonuna göre dikiş atılması gerekebilir.

Bebek kemik yapılarında zedelenme ya da kırıklar: Bebeğin rahimden çıkartılması, bebeğin pozisyonu nedeniyle ( makat, transvers duruş, kol sarkması vs ) bazen zor olabilir. Bu sırada kemik kırıkları meydana gelebilir. Ortopedi tarafından izlenir

Sinir zedelenmeleri ve buna bağlı kol ve bacaklarda işlev kaybı: Bebeğin rahimden çıkartılması, bebeğin pozisyonu nedeniyle ( makat, transvers duruş, kol sarkması vs ) bazen zor olabilir.Ortopedi ve fizik tedavi bölümü tarafından takip ve tedavi edilir.

Genel Riskler:

Girişim-işlem-ameliyat esnasında ve sonrasında kullanılan ilaç ve tıbbi malzemeye bağlı tıbbi literatürde tanımlı çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ayrıca enfeksiyon, yara izi oluşması, ciddi veya ciddi olmayan kanamalar, damarlarda ve akciğerlerde kan pıhtılaşması, akciğerlerde havalanma azlığı(atelektazi) kalp ritm bozuklukları, ani kalp durması, alerjiler, uzuv ve organ işlevlerinde kayıp ve yetmezlikler, felç, beyin hasarı, sara nöbetleri gibi istenmeyen durumlar ender olsa da bilmeniz gereken ve karşılaşılabilecek durumlardandır. Bu risklerin birçoğu oldukça enderdir. Örneğin sezaryen doğumlar ile ilgili yapılmış çalışmaların pek çoğunda vurgulanan artmış enfeksiyon riskinin nedeni, çalışmanın vaginal doğum eylemi sırasında acil nedenlerden dolayı sezaryen olmak zorunda kalan, zaten yüksek enfeksiyon riski olan hasta gruplarında yapılmış olmasıdır.

Ameliyat ile doğum (sezaryen) özellikle daha önceden ameliyat geçirmiş kişilerde (myom çıkarılması, sezaryen ameliyatı, rahim anomalilerinin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlar gibi) ya da mevcut bir hastalığı olanlarda (kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, böbrek ya da karaciger nakli geçirmis hastalarda, pıhtılaşma bozukluğu ve damar hastalığı olanlar), gebelikte ortaya çıkan yüksek kan basıncı olan hastalarda (preeklampsi-eklampsi), bebeğin sonunun anormal yerleştiği ya da rahim duvarına derin olarak yapıştığı olgularda (plasenta previa, plasenta akreata ve inkreata gibi) ya da bebeğin sonunun erken ayrılması (ablasyo plasenta) durumunda ve sigara içen hastalarda daha fazla risk taşımaktadır.

Sezaryen, doğumun vaginal yoldan mümkün olmadığı durumlarda anne ve/veya bebek için hayat kurtarıcı bir operasyondur

Öneriler:

  • Öncelikle doktorunuzla durumunuz hakkında görüşmenizi ve bilinen riskleriniz varsa dikkate alarak karar vermenizi öneririz.
  • Endişelerinizi doktorunuzla açıkça konuşun, paylaşın. Sorularınız varsa sorun.
  • Kitaplardan, kurslardan ya da doktorunuzın yönlendireceği kaynaklardan doğum hakkında bilgi alın, araştırın.
  • Doğum süreci ile ilgili beklentileriniz makul ve gerçekçi olsun.
  • Çevrenizden duyduğunuz, doğruluğundan emin olmadığınız doğum hikayelerine itibar etmeyin.
  • Doğuma gelirken sadece eşiniz ve/ veya güvendiğiniz ve rahatlamanıza yardımcı olacak bir yakınınızın olmasını öneririz. Kalabalık aile fertleri ile doğuma gelmek süreci uzatıp, üzerinizde baskı oluşturmaktan başka bir işe yaramayacaktır.