Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

“Doktorumuzu Tanıyalım” Agumama’nın Dr. Ebru Alper Röportajı

Doktor seçiminin insanın hayatında bir çok şeyi değiştirebileceğini biliyoruz. Özellikle biz kadınlar için kendimizi ifade edebileceğimiz, sıkıntılarımızı rahatlıkla dile getirebileceğimiz bir doktoru seçmemiz çok önemli. Fikrini aldığımız pek çok kadın Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarını seçerken en çok dikkat ettikleri konunun doktoruyla olan iletişimleri olduğunu belirtiyor. Bu nedenle bu bölümümüzde doktorlarımız kendilerini daha yakından tanımaya yönelik sorularımızı içtenlikle yanıtlıyorlar.

“Doktorumuzu Tanıyalım” bölümümüz için üçüncü röportajımızı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Alper  ile gerçekleştirdik.

Sn.Ebru Alper , mesleğine aşık bir doktor ama her şeyden önce o bir anne. Bu nedenle annelik mesleğinin kutsallığını ve kadınları en iyi anlayabileceği bölüm olduğunu bilerek Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığını çok isteyerek seçmiş ve 18 yıldır mesleğini başarıyla sürdürüyor. Dr. Ebru Hanım infertilite ve tüp bebek alanında uzmanlaşarak anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlere, bu hayallerini gerçekleştirme imkanı sunuyor. Doktor bir eş ve başarılı iki çocuk annesi Ebru Hanım’ı daha yakından tanımaya ne dersiniz?  Dr. Ebru Alper’e sorularımızı içtenlikle yanıtladığı için çok teşekkür ediyoruz ve keyifli okumalar diliyoruz.

1)Kendinizden biraz bahseder misiniz?

İstanbul doğumluyum, ilkokulu Yeniköy’ de, ortaokul ve liseyi Avusturya Kız Lisesi’nde okudum. Almanca ve İngilizce biliyorum. 1994 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Çok istediğim Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını kazandım. 1999 yılında Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi’ nde uzmanlığımı aldım ve 5 yıl süreyle burada çalışmaya devam ettim. 2005 yılında Amerikan Hastanesi’nde çalışmaya başladım. İlgi alanım Üreme endokrinolojisi, infertilite ve tüp bebek olduğundan burada hem kadın hastalıkları doğum uzmanı olarak çalıştım hem de tüp bebek eğitim programını tamamlayarak 2006 yılında tüp bebek sertifikamı aldım. İşimin pek çok zorluğu var, ve oldukça stresli, ama yeniden dünyaya gelsen hangi mesleği yapmak isterdin diye soracak olursanız sanırım yine doktor olurdum.

Evliyim, eşim Prof. Dr. Aydın Alper, Genel Cerrah, Karaciğer Safrayolları, Pankreas cerrahisi ve laparoskopik cerrahiyle ilgilenir.

Aynı zamanda 2 çocuk annesiyim; Amerika’ da üniversite öğrenimi gören bir oğlum ve Fransız Lisesi’ nde okuyan bir kızım var.

İşimi çok seviyorum, ama her şeyden önce anneyim.

2) Doktor olmaya nasıl karar verdiniz? Özellikle Kadın doğum uzmanlığını seçmenizin nedeni nedir?

Kendimi bildim bileli hep doktor olmayı istemişimdir. Hatta ilkokul yıllarımda kendi kendime oyun oynar, çocuk doktoru olur ve reçete bile yazardım. Tabii ki bu ilgim babamın doktor olmasından da kaynaklanıyor. Babam Kulak Burun Boğaz Uzmanıydı, ve çocukluğumda sıklıkla hastane , muayenehane gibi ortamlarda bulunmuşumdur. Hastalıklar ve tedavileri, tanı yöntemleri, ilaçlar hep ilgimi çekmiştir. Kadın Doğuma ilgim aslında hep vardı fakat acilinin çok olması, fazla stresli bir  bölüm olması nedeniyle çok kararlı değildim. Hatta babam, senin çok titiz bir yapın var bu kadar stresli bir bölüm seçmen doğru olmaz diye beni uyarmıştı. Fakülte 4. Sınıfta Kadın Doğum stajımı yaparken kesin kararımı verdim. Kadın Doğum pek çok şeyi bir arada barındıran bir bölüm, hem dahiliye, hem cerrahi, medikal ya da operatif tedaviler, hormonlar, psikoloji… Bir kadın olarak, hemcinslerimi en iyi ben anlayabilirdim. Staj sırasında poliklinikte gördüğümüz hastalardan bir tanesi, o kadar öğrenci ve asistanın içinde beni seçip de spiralini benim çıkartmamı isteyince “tamam bu iş tam bana göre “ dedim. İşte her şey böyle başladı.

3) Hastalarınızla iletişiminiz nasıl? Size istedikleri zaman ulaşabiliyorlar mı?

Hastalarım bana her şekilde ulaşabilir. En kolay ulaşılabilen doktorlardan biriyim sanırım. Uçağa bindiğim anlar dışında telefonum 24 saat açık, ayrıca çağın gereği olan sosyal medya hesapları, what’s app, e-mail, her an aktif kullanımda olduğum kaynaklar.

 4) Hastalarınız size hangi iletişim kanalından ulaşıyor (Whats App, e-mail, telefon, randevu (yüz yüze) ile)?

Bunların hepsiyle ulaşabilirler.

  • e-mail: dr@ebrualper.net
  • Tel: 0212 4443777 / 1660- 1664
  • Mobil: 0532 651 47 51
 5) Randevularınızda hastalarınıza ne kadar süre ayırıyorsunuz?

Hastanedeki standart randevu sürem yarım saat, ama tabii ki hastamın durumuna göre bu süre uzayabiliyor.

6) Uzmanlığınız ve özellikle alanınızda en çok zaman ayırdınız konular nelerdir?

Gebelik , infertilite, tüp bebek, menopoz, vajinal operasyonlar.

7) Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorunu seçerken hastaların dikkat etmesi gereken en önemli hususlar nelerdir?

Öncelikle hasta hekim uyumu çok ama çok önemli, iyi iletişim kurabileceğiniz, sizi önemseyen ve dinleyen, vakit ayıran ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir hekimi tercih etmelerini öneririm. Tabii ki bunlar tek başına yeterli değil. Doktorunuz tıptaki, özellikle de kendi alanındaki yenilik ve gelişmeleri yakından takip ediyor olmalı. Çünkü her geçen gün pek çok konuda yenilikler oluyor  ve eğer hekim olarak okumaz ve kendinizi geliştiremezseniz güncelin gerisinde kalırsınız.

 8) Bir kadın, doktoru olarak Dr. Ebru Alper’i neden seçmeli?

Çünkü  her şeyden önce ben de kadınım ve de anneyim.. Karşıma hasta olarak gelen kişilerin, tarif ettikleri pek çok sıkıntıyı, sorunu biliyorum, tanıyorum. Psikolojik olarak onları çok iyi anlıyorum. Kişiliğim gereği yumuşak bir yaklaşımım var, ve iyi bir dinleyiciyim. Güncel medikal yayınları takip ediyorum ve kanıta dayalı uygulamalar ışığında hekimliğimi icra ediyorum. Etik değerlere bağlı, vicdan sahibi, dürüst ve güler yüzlü bir hekimim. İşte bu yüzden doktoru olarak beni seçmeliler.

9) Meslek hayatınız boyunca en unutamadığınız an hangisi?

Henüz fakülte 1. sınıf öğrencisiyken şimdi plastik cerrah olan bir arkadaşımla doğumhaneye gidip  bir normal doğum izlemiştik. Bebeğin çıktığı anı hiçbir zaman unutamam. Seyrettiğim ilk doğumdu ve beni inanılmaz etkilemişti.

10) Bugüne kadar kaç tane bebeğin doğumunu gerçekleştirdiniz?

Bu soruya cevap verebilmeyi çok isterdim… Hastalarım da hep sorarlar, maalesef saymadım. Kimbilir kaç bindir??

11) Sosyal Medya hakkında ne düşünüyorsunuz? Doktor seçiminde Sosyal Medya’nın nasıl bir önemi var?

Günümüzde çok var…İnsanlar doktor seçerken önce sosyal medyadan araştırıyor. Ama bence dikkat edilmesi gereken sosyal medyada çok göz önünde olmak mutlaka iyi hekim olmak anlamına gelmemeli.

12) Kadınlar hamile kaldıklarında çevreden gelen söylemlerden fazlasıyla etkileniyorlar.  Ayrıca internet ve sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği var. Hamilelere ve anne olmayı düşünenlere neler önerirsiniz?

Öncelikle hastalarıma hep bunu söylerim, arada kaldıkları, endişe duydukları bir şey olduğunda bunu bana sorun, internetten güvenilirliği tartışmalı sitelerden okumayın diye. Bizim toplumumuz maalesef hastalıklarla ilgili özellikle de gebelik ve doğumla ilgili konuşmayı ve yorum yapmayı çok seviyor. Bazen iyi niyetle söylenen bir cümle özellikle gebelerin kafasında büyüyor büyüyor ve korku duymasına yol açabiliyor.

Bence en doğrusu doktorlarına danışarak onun önereceği kaynakları okumak olacaktır.

13) Eşinizin de doktor olması mesleğiniz açısından bir avantaj sağlıyor mu? Çocuklarınız bu durumdan nasıl etkileniyor?

Tabii ki. Bazen vakaları konuşup tartışıyoruz. Bazen birbirimizin uzmanlık alanlarından faydalanarak hastalarımıza yardımcı olabiliyoruz. Acil hasta olması, nöbet tutmak, gece hastaneye gitmek gibi durumlar bizim için normal ve olağan . Bu konuda birbirimizi anlayabiliyoruz.

Çocuklarımız içinse her şey her zaman bu kadar kolay olmadı ne yazık ki, küçüklüklerinde nöbet tutan ve sonrasında evde uyuyan bir anne figürü oldum kimi zaman. Bununla ilgili pişmanlıklarım var. Kızım küçüklüğünde “Anne sen keşke ev hanımı olsan” derdi. Bana olan özlemini ne güzel ifade edermiş.

Ama yine de elimden geldiğince onlarla oldum, her sıkıntılarına, her önemli günlerine, sınavlarına, eğitimlerine yetiştim, yanlarında oldum.

14) Hem başarılı bir doktor hem de annesiniz sizce çocuk sahibi olmak kadınların kariyerlerini olumlu mu olumsuz mu etkiliyor?

Bu durumun kariyerinizi nasıl etkileyeceği biraz da sizin önceliklerinize bağlı. Elbetteki çocuk sahibi olmak zamanınızın en büyük kısmını onlara ayırmayı gerektiriyor. Anneliği layıkıyla yapabilmek ve çocuklarınızın ihtiyacı olduğu her an yanlarında olabilmek kendinizin bazı plan ve önceliklerini ikinci plana atıyor. Açıkçası çocuk sahibi olmanın kariyer üzerine olumlu etkileri olduğunu düşünmüyorum. İşiniz kesinlikle daha zor oluyor, ama onların varlığı da her şeye değer.

15) Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz? Kendinize yeterli zaman ayırabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Kendime yeterli zaman ayırabildiğimi kesinlikle düşünmüyorum. Çocuklarım küçükken hastanede işim biter bitmez hemen eve giderdim bir an önce yanlarında olmak için. Kendime ait, tek başıma kalabildiğim bir zamanım olmadı pek.

Çok sık yapamıyorum ama farklı ülkeleri, tarihi yerleri gezmek en büyük keyfim. Tarihe ve tarihi mekanlara çok meraklıyım. Çok okurum, ve okuduğum tarihle ilgili yerleri de mutlaka görmek isterim.

Eski, antika objeleri bulmak, incelemek, öğrenmek en büyük tutkum. Emekliliğimde kendimi bu konuyla uğraşırken hayal edebiliyorum.