Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Gebeliğin Takibi ve Bakımı

Prenatal bakımda ideal olan gebe kalmadan önce, yani henüz gebe kalmaya karar verdiğinizde doktora başvurmanızdır.  Gebelik her ne kadar fizyolojik bir olay olsa da gebelikten önce var olan ya da gebelik sırasında ortaya çıkan hastalıklarla komplike bir hale gelebilir.

Var olan kronik hastalığınızın ya da kullandığınız ilaçların gebeliğe etkileri, genel sağlık durumunuz ve gebeliğe engel bir durumunuzun olup olmadığı Kadın Hastalıkları ve Doğum hekiminiz tarafından değerlendirilir. Tiroid fonksiyon testleri, Rubella, Toxoplasma gibi serolojik testler, kan sayımı, şeker testi vs. istenir. Folik asit, iod ya da doktorunuzun gerekli göreceği başka vitamin destekleri almanız önerilebilir. Tiroid disfonksiyonu tespit edilirse gebe kalmadan önce bunun tedavisine başlanmalıdır. Rubella yani kızamıkçık aslında toplumun yaklaşık % 92’sinin bağışık olduğu hafif geçirilen bir çocukluk çağı hastalığı olmakla birlikte, gebelikte geçirilirse bebekte doğumsal anomalilere neden olabileceğinden bağışıklık durumuna bakıp gerekiyorsa aşı yaptırılabilir. Kızamıkçık aşısı bir canlı virüs aşısı olduğu için de aşı sonrası 3 ay süreyle gebe kalınmaması gerekir.

Gebeliğe hazırlık sürecinde sigara içiyorsanız bırakmanız, sürekli kullandığınız bir ilaç varsa bunu doktorunuza danışarak bırakmanız ya da gebelikte kullanılması sakıncalı olamayan başka bir ilaca geçmeniz uygun olacaktır. Özellikle şeker, tansiyon ya da kalp hastalığınız varsa mutlaka sizi takip eden hekime danışıp, gebe kalmanıza engel bir durum olup olmadığı konusunda görüşünü alınız.

Fazla kilolarınızdan kurtulun…. “Söylemesi kolay!” dediğinizi duyar gibiyim, biliyorum hiç kolay değil, ama en azından anne olmaya, yanlış beslenme modelinden kurtulup sağlıklı beslenmeye çalışarak hazırlanabilirsiniz. Fazla kilolarınızın tamamından olmasa da bir kısmından kurtulmak bile bir adımdır.

Gebe kalmayı planlarken, gerekli gereksiz ilaç almaktan, röntgen çektirmekten, aşırı alkol almaktan kaçınmanızı öneririm.

Bir de adet günlerinizi kaydedin, zira gebelik testiniz pozitif çıktığı andan itibaren, kadın doğum hekiminizin ilk ve hep soracağı soru son adetinizin ilk günü olacaktır. Bu tarih bize gebelik haftasının ve doğum zamanının hesaplanması konusunda yol gösterecektir.

Ailenizde kalıtsal hastalıklar varsa ya da akraba evliliği yapmışsanız gebelik öncesi kontrol sizin için daha da önem kazanıyor. Kalıtsal hastalıkla ilgili danışmanlık almanız, tanı ya da tedavi seçeneklerini, bebeğinizde ortaya çıkma olasılığını, varsa önleme şansını bilmeniz yararlı olacaktır.

Jinekolojik muayenenizi olun ve son bir yıl içinde yapılmadıysa mutlaka smearinizi yaptırın. Bu kontrolda, rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirileceğinden olası bir rahim anomalisinin, rahimdeki bir miyomun, bölmenin, yapısal bir anomalinin ya da tehlikeli olabilecek bir yumurtalık kistinin tanısı konur, ve gerekiyorsa ya da mümkünse gebelik öncesinde tedavisi yapılır. Smear rahim ağzında HPV enfeksiyonuna bağlı oluşan hücre değişikliklerinin incelendiği bir tarama testidir. Gebelik böyle değişikliklerin ilerleyebileceği bir süreç olduğundan smear kontrolu unutulmamamlıdır.