Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Doktorunuzu Seçerken

Gebeliğiniz boyunca sizi takip edecek doktoru seçmek her zaman kolay olmayabilir. Aile ve arkadaş çevresinden, önceki deneyimlerinizden veya internet ortamından yararlanıp bir doktor belirleyeceksiniz. Peki nasıl bir hekim seçmelisiniz? Bu sorunun cevabını bir Kadın Doğum Hekimi ve iki kez gebelik ve annelik sürecini yaşamış biri olarak size iki farklı perspektiften vermek istiyorum:

Öncelikle hekiminizle rahat bir ortamda görüşebilmelisiniz, size yeterince vakit ayırmalı, mahremiyetinize saygı göstermeli. Yanında kendinizi rahat hissetmeli ve tıbbi özgeçmişinize ait bilgileri onunla doğru bir şekilde paylaşmalısınız.

Hekimden beklenen özellikler; konusunda iyi bir bilgi ve deneyime sahip olması, dürüstlük, detaylı değerlendirme, önyargısız bir tavır, yakın ilgidir. Hekim hastasını rahatlatabilmeli, endişelerini gidermelidir.

Doktorunuz ulaşılabilir olmalı. Sorunuz olduğunda sorabilmeli ve cevap alabilmelisiniz, ama bu hiçbir zaman günde birkaç kez arayıp aklınıza gelen her soruyu hemen oracıkta sorabileceğiniz anlamına da gelmez. Sonuçta hekiminizin tek hastası siz değilsiniz ve onun ilgilenmesi gereken başka hastaları ve de ailesi vardır.

Telefon tek iletişim aracı değil, mesaj ya da e- mail yoluyla da haberleşebilirsiniz. Ama tabii ki acil durumlarda,  doktorunuzu arayabilmeniz ve ona ihtiyacınız olduğunda ulaşabilmeniz sizi rahatlatacaktır.

Doktorunuz güleryüzlü ve insancıl olmalı, halden anlamalı. Ama unutmayın; doktor da bir insandır ve her zaman gününde olmayabilir, o gün zor bir gün geçirmiş olabilir. Tek görüşmeyle karar vermeyin.

Beklenti ve endişelerinizi açıkça paylaşın. Siz kendinizi saklar ve ifade etmekten kaçarsanız  doktorunuz sizin duygu ve düşüncelerinizi gözlerinizden anlayamaz. Sorunlarınızı söylemezseniz, çözüm de bulunamayacaktır.

İnternetten öğrendiğiniz bilgilerle doktorculuk oynamayın,  doktorların en hoşlanmadığı şey, hastaların okudukları çoğu da tam ve doğru olmayan bilgilerle hekimin yaptıklarını  sorgulamasıdır. Eğer hekiminizin uygulamalarında beğenmediğiniz ya da tam anlayamadığınız durumlar varsa bunu açıkça belirtin, tekrar açıklamasını isteyin ya da rahatsızlığınızı dile getirin. Şunu sakın unutmayın, hiçbir hekim hastasının kötülüğünü, ya da zarara uğramasını istemez. Bunu hem vicdanen hem de hastanın uğrayabileceği zarar kendisi açısından da bir başarısızlık olacağı için istemez.

İyi bir hekim, güncel literatürü takip eder, yeniliklere açık olur ve uygular.

Doktorunuzun önerdiği testleri yaptırın, bebeğin sağlığı ile ilgili testler hakkında detaylı bilgi isteyip gerekli bütün testlerin yapılmasını isteyin. Bunlar bazen maliyetli olsa da sonrasında olumsuz bir durumla karşılaşıp telafisi imkansız bir zarara uğramaktan iyidir, sakın unutmayın.

Doğum konusundaki beklenti ve görüşlerinizi doktorunuzla paylaşın. Bunu gebeliğin başında da yapabilirsiniz tabii ama henüz daha bebeğinizin kalp atımları bile görülmemişken ben normal / sezaryenle doğuracağım diye deklare etmek çok da anlamlı olmayacaktır.

Her kadının bence hayal ettiği doğumu yaşama hakkı vardır. Bu konuda hastamıza destek olmanın yanında, ortaya çıkan riskleri ve olumsuz sonuçları da anlatmak biz hekimlerin  görevidir. Bu olumsuzlukları söylediğimizde lütfen bize kızmayın, hekiminiz sizin düşmanınız değildir, bebeğiniz ve sizin iyiliğinizi ister. Her öneri ya da alınan karar altında kötü bir niyet aramayın. Bunun yolu tabii ki karşılıklı güven ve saygıdan geçer, bunlar da zaman içinde gelişecektir.